1. HABERLER

  2. Diğorlu Öğrenciler Ani’de
Diğorlu Öğrenciler Ani’de

Diğorlu Öğrenciler Ani’de

Atatürk İlköğretim Okulu’ndan 28 öğrenci 2 öğretmen gözetiminde Ani gezisine katıldılar. Öğrenciler geziden çok memnun kaldıklarını, tarihi daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyleyerek gezide emeği geçenlere teşekkür ettiler.

A+A-

Kars Digor Kaymakamlığı desteği ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda eğitim gören öğrenciler, “Çevremizi Tanıyalım” projesi kapsamında 18 Haziran’a kadar her hafta sonu Türkiye-Ermenistan sınırındaki 5 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Ani Harabeleri’ni ziyaret edecekler.

Atatürk İlköğretim Okulu’ndan 28 öğrenci de bu kapsamda 2 öğretmen gözetiminde Ani gezisine katıldılar. Öğrenciler geziden çok memnun kaldıklarını, tarihi daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyleyerek gezide emeği geçenlere teşekkür ettiler.

GEZİDEN NOTLAR:

Kars iline 42 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Ören Yeri Türkiye Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir.

Ören yeri Anadolu\'ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Antik kentin zenginliği de buradan gelmektedir. Ören yerinin en eski tarihi M.Ö 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Tarih öncesi denemde ören yerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur. Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S 4 yy da Kars şehrine ismini veren Karsaklılar tarafından yaptırılmıştır.

Ören yerinin dış cephe surları Bağratlı Kralı Aşot tarafından M.S 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış 1064 yılında Selçuklu sultanı Alparslan \'ın Ani\'yi feth etmesinden sonra Ani Bey\'i Ebul Menucehr tarafından 1064-1072 arasında 3.sur sistemini yaptırmıştır. Kale surları deve tüyü ve siyah renkli tüf taşından yer yer iki ve üç sıra halinde Horasan harcı ile yapılmıştır.

Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen surların yedi giriş kapısı mevcut olup bu kapıların en önemlileri Aslanlı Kapı, Kars Kapısı ve Sanıçlı Kapılarıdır. Şehrin surları uzun kuşatmalara dayanıklı hale getirmek için surlar arasına yapılan destekleme kuleleri aynı zamanda erzak ve tahıl deposu olarak kullanılmıştır.

Arazinin eğimine göre yer yer 5 metre yüksekliğe kadar oluşan surların dış cephelerinde Haç motifleri, Aslan vee Yılan kabartmalı rölyefler, Çini süslemeler mevcuttur. Ören yerinin ana giriş kapısı olan Aslanlı Kapı iki büyük giriş kapısından oluşmaktadır. Aslanlı Kapının bulunduğu surların Dağu yanındaki burç üzerinde Selçuklu Sultanı Alparslan\'ın 1064 yılında fetih etmesini belgeleyen dört satırlık Kufi İslami Kitabe mevcuttur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.